Cantussen

Cantussen is een studententraditie die bij Diana hoog in het vaandel wordt gedragen. Voor zij die niet weten wat cantussen is: een cantus is een zang- en drinkfestijn onder studenten.Het is een gezellige avond waarop studenten met mekaar verbroederen, en een belangrijk moment voor elke serieuze  studentenvereniging: het is immers op een cantus dat eerstejaarsstudenten tot schacht worden gedoopt, waar het er van bestuur wordt gewisseld en waar er afscheid wordt genomen van de laatstejaarsstudenten op de zwanenzang.

Diana-cantussen

Diana organiseert quasi elke maand van het academiejaar minstens één cantus, met vaak nog wat kleinere cantussen ertussen voor een beperkt en gesloten publiek (wegens plaatsgebrek in een kleine zaal). De meeste Diana-cantussen gaan echter door in fuifzaal Lido (ongetwijfeld bekend aan degenen die al naar één van onze fuiven zijn geweest) en zijn toegankelijk voor eenderwie er naartoe wilt komen.

Cantussen organiseren we bovendien ook in alle mogelijke variaties: een cantus voor Kerstmis, ter ere van onze oud-leden, een buitencantus in het midden van de Oude Markt… niets is ons te gek. Diana trekt zelfs eenmaal per jaar naar zee om daar op het strand te gaan cantussen!

Een spoedcursus cantussen

cantus
Een cantus wordt voorgezeten door een cantor. Dit is de persoon die de liedjes aankondigt en straffen uitdelen kan aan mensen die teveel babbelen en dergelijke. De rest van de zaal noemt men de corona. Na elk liedje zegt men zijn formaliteiten, prosit senior, prosit corona en drinkt men een vooraf aangekondigde hoeveelheid.

De liedjes die we zingen komen uit de studentencodex, die je bij Diana kan verkrijgen (gewoon even mailen). Er worden allerlei onderwerpen behandeld in de codex: van liefde tot drinkliederen, tot grappige liedjes. Vele melodieën zullen je trouwens bekend in de oren klinken, ook al heb je nog nooit gecantust.

bencantusSchachten zitten op een cantus trouwens niet bij de rest van de corona, maar aan de schachtentafel die meestal midden in de zaal staat. De reden voor deze aparte tafel is vrij eenvoudig: wie nog niet ervaren is op het vlak van cantussen doet vroeg of laat sowieso iets fouts, en het zou niet eerlijk zijn om even streng te zijn voor schachten dan voor de corona, toch? Aan de schachtentafel zit ook jullie schachtenmeester, die jullie de kneepjes van het vak leert en je kan wijzen op fouten of dingen die niet op een cantus thuishoren.

Dit is de pure basis van een cantus, en eigenlijk zelfs te weinig informatie om het ook maar een tipje van de ijsberg te kunnen noemen. Om te weten wat het is moet je het gewoon hebben ervaren!

Meer weten over cantussen?

Wil je weten wat salamanders en vleermuizen met cantussen te maken hebben, wie Irma Laplace is en waarom Jef steeds naar huis moet gaan? Dan is de beste manier nog altijd om gewoonweg een cantus bij te wonen.

Wie gedoopt is tot schacht bij Diana krijgt ook meerdere malen per jaar de kans om een schachtenconvent bij te wonen: geen saaie les maar een leuke manier om te leren cantussen met de rest van onze vereniging. Je krijgt ook een schachtencursus van Diana met alle know-how en als zelfs dat nog vragen open laat kan je terecht bij je schachtenmeester: je ervaren mentor die je onder zijn hoede neemt tijdens cantussen.

Op Diana’s website kunnen jullie ook een tekst terugvinden van Steven “Hermes” Scheldeman, met zijn visie over het organiseren van een succesvolle cantus. Geen verplichte lectuur, maar wel een mooie tekst met heel wat wijsheden in en dingen die je misschien wel interessant zou kunnen vinden.