Veilig surfen via HTTPS

Dankzij een nieuwe plugin voor de populaire webbrowser Firefox is het mogelijk om op een onbeveiligd draadloos netwerk, in te loggen op accounts van andere gebruikers. Hierdoor kunnen anderen dus op je Facebook-account, maar ook op Twitter, Google, en dergelijke meer. Foute boel dus, maar het is belangrijk om aan te kaarten dat vele websites weldegelijk een veiligheidsrisico inhouden omdat ze het gebruik van onbeveiligde verbindingen niet afdwingen of promoten bij bezoekers.

Diana heeft de proef op de som getest, en inderdaad: binnen de kortste keren zaten we op de Facebook-account van één van onze medewerkers. Het probleem is dus reëel en moet zeker niet onderschat worden!

Gelukkig is er voor dit probleem ook deels een oplossing: in moderne browsers zoals Firefox en Chrome is het namelijk mogelijk om automatisch een beveiligde HTTPS-verbinding te gebruiken op élke site die deze beveiligde verbindingen aanbiedt.

Hierbij nog even een citaat vanop het KHLeuven-portaal:

Als je onlangs via een open wifi netwerk naar Facebook, Twitter of gelijkaardig bent gegaan, kan je best het volgende doen:

  • Meld je expliciet af op die site (in Facebook via account -> afmelden)
  • Ga er terug naartoe en wijzig onmiddellijk je wachtwoord
  • Als je nog op het wifi netwerk zit: meld onmiddellijk terug af.

Als je in de toekomst gevrijwaard wil blijven van misbruik van je identiteit op één van die sites, raden we het volgende aan:

  • ofwel ga je er niet naartoe via het wifi netwerk
  • ofwel maak je enkel gebruik van “https”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *