Veelgestelde vragen

De postzak van Diana

Diana krijgt regelmatig mailtjes van studenten met vragen. We zijn immers altijd bereikbaar en vragen staat natuurlijk vrij. Omdat verschillende vragen toch regelmatig terugkomen hebben we deze pagina opgericht.

Heb je zelf een vraag die nog niet op deze pagina beantwoordt werd? Schrijf ons dan snel een berichtje via e-mail. De meeste vragen beantwoorden we binnen de 24u.

Zijn studentenverenigingen niet net zoals in de film “Ad Fundum”?

Voor wie de film niet zou kennen: Ad Fundum is een film uit 1993, geregisseerd door Erik Van Looy, en gaat over enkele Leuvense studenten die in een studentenclub verzeild raken. De film zorgde bij zijn verschijning voor heel wat protest onder studentenverenigingen, omdat studentenverenigingen door deze film afgeschilderd als een bende onverantwoordelijke en meedogenloze zuipschuiten. Er zijn tal van films in dit genre, zoals ook bijvoorbeeld ook het bekende Animal House (1978).

De realiteit is echter ver verwijderd van wat deze films je willen doen geloven. Hoewel we bij Diana regelmatig ook wel eens graag een pint drinken, is Diana een studentenvereniging die toegewijd is aan de sociale ontwikkeling van haar studenten. Samen met medestudenten plezier beleven is het streefdoel, niet de zaken die je in de film ziet.

De affiche van Ad Fundum

Bij Diana vereist het organiseren van activiteiten heel wat organisatie, planning en inzet van ons bestuur. Een succesvol feestje getuigt dan ook vooral van ons talent om als groep te kunnen functioneren en samenwerken. Het is ook echt typisch voor Diana dat we telkens een gezellige sfeer kunnen creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

Hoe zit het met die studentendopen?

Ja, ook bij Diana kan je jezelf laten dopen. We weten wel wat je nu denkt: “eikebah!” Waarschijnlijk heb je net als wij in ons eerste jaar al heel wat broodje-aap-verhalen gehoord en verhalen over viezigheid op dopen (die bij sommige studentenclubs helaas realiteit zijn). Bij Diana valt de doop echter absoluut mee, en vaak horen we zelfs dat deze een stuk lichter is dan bij de scouts.

Om even op die viezigheden terug te komen: bij sommige clubs worden uitwerpselen en slachtafval gebruikt bij de doop. Hieraan doet Diana niet mee. Natuurlijk word je vuil bij onze doop, maar onze ingrediënten komen rechtstreeks uit de lokale Colruyt en ga je thuis quasi allemaal in je koelkast kunnen terugvinden. Alles wat bij de doop gebruikt wordt is absoluut vers en we houden rekening met allergieën en dergelijke. In principe zijn dit garanties die zelfs een restaurant je vaak niet kan bieden!

Diana heeft sinds haar oprichting in 1960 dan ook geen enkel noemenswaardig incident meegemaakt bij het dopen. Iets waar we dan ook terecht trots op zijn! In 2009 doopte Diana bovendien een recordaantal studenten tot schacht.

Wie staat er aan de leiding bij studentenvereniging Diana?

Praesides volgens de jaartallen

 

Het bestuur van een studentenvereniging noemt men een praesidium, en elk lid binnen dit bestuur heeft zijn eigen functie. Er is een praeses, die aan het hoofd staat van de vereniging en bijgestaan wordt door een vice-praeses. Er is een penningmeester (quaestor) en een verslagschrijver (ab-actis). Er is zijn leden die in de facbar staan: het café waar we wekelijks op zondagavond samenkomen om bij te praten. Er is een eerstejaarswerking, die allerlei ontvangstactiviteiten organiseert voor nieuwe studenten.

Er zijn ook nog een heleboel andere, belangrijke functies waar we zeker en vast niet zonder kunnen. Bekijk onze praesidium-pagina voor een volledig overzicht en een beschrijving van elke functie. Het praesidium wordt bovendien ook bijgestaan door een aantal vaste medewerkers om de dagdagelijkse activiteiten te realiseren.

Het bestuur wordt elk jaar na de paasvakantie herverkozen, in een kiesstrijd waarin verscheidene teams, zogenaamde kiesploegen, het tegen mekaar opnemen. Elke kiesploeg laat zich gedurende een gehele week van zijn beste kant zien in een poging om stemmen te winnen bij de student. Dit noemt men dan ook de kiesweek. De studenten op onze campus kunnen deze week genieten van gratis snacks en leuke activiteiten, als ontspanning tussen de lessen door. Op donderdagavond van deze week wordt de uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt op de kiescantus, en de dag erop wonen de overwinnaars hun lessen bij mét studentenlint aan, om trots te tonen dat zij als nieuw praesidium zijn verkozen.

Wat maakt Diana zo verschillend van de andere kringen?

Elke studentenvereniging heeft zijn eigen karakter en Diana is hier geen uitzondering op. Volgens ons is Diana gekenmerkt door een sterke band tussen haar leden, een buitengewoon gevoel voor humor, en het talent om samen lol te trappen buiten alle grenzen om.

Elke club of vereniging zal ongetwijfeld beweren dat ze een sterke groep zijn. Diana is echter de oudste studentenkring aan de UCLL, en heeft in haar de ervaring, de achtergrond en vooral het bewijs van haar verwezenlijkingen.

Is het duur om bij een studentenvereniging te zitten?

Eigenlijk een zeer bizarre vraag, aangezien we ons net inzetten om onze leden de kans te geven zich zo goedkoop mogelijk te amuseren. Het enige dat je betaalt om lid te worden is € 5, en daarmee krijg je een lidkaart die tot het volgende academiejaar geldig is – that’s it!

Een sfeerbeeld vanop één van onze fuiven. Duur? Nee hoor!

Logisch klinkt het inderdaad niet echt: waarom zouden we niet kiezen voor winst? Vele studenten moeten het een heel jaar doen met de zuurverdiende centen van hun vakantiejob. Velen zijn dan ook spaarzaam wat betreft uitgaan en shoppen. Alles wat we organiseren worden dan ook zo laag mogelijk geprijsd: soms perst Diana echt het uiterste uit de kan voor haar leden. Iets dat ons, in alle bescheidenheid, tot nu toe steeds is gelukt.