Studentendoop

Ook bij Diana wagen elk jaar tientallen leden de stap en laten zij zich dopen tot schacht. Het is een uniek moment in het leven van elke student, waarbij hij of zij wordt ingewijd tot de tradities en gebruiken van onze vereniging.

Waarom laten studenten zich eigenlijk dopen?

Als nieuwe student in Leuven ben je als het ware een “groentje”, en moet je net als overal een soort oriëntatieperiode doorgaan. Gedoopt worden is bijvoorbeeld ook niet abnormaal bij de scouts of jeugdbeweging. Een studentendoop staat symbool voor het herboren worden als student – als het begin van een nieuw leven waarin je overgaat van adolescent naar volwassene.

Even terzijde: Diana’s studentendoop is slechts een klein deel van deze oriëntatieperiode: Diana heeft een toegewijde eerstejaarswerking die kennismakingsactiviteiten organiseert voor nieuwe studenten, zoals oa. een eerstejaarsweekend en een peter- en meteravond. Aan al deze activiteiten kan je deelnemen als gewoon lid.

De studentendoop is een traditionele en ludieke manier om toe te treden tot het échte traditionele studentenleven. Beeld je nu niet een hoop vetzakkerij in met ingewanden en uitwerpselen: Diana houdt zich aan een ethische code en gebruikt enkel verse ingrediënten. Natuurlijk wordt je best wel vuil bij onze doop, maar onze ingrediënten komen rechtstreeks uit de lokale Colruyt en ga je thuis quasi allemaal in je koelkast kunnen terugvinden. Alles wat bij de doop gebruikt wordt is dus absoluut vers en we houden ook rekening met allergieën, en dergelijke.
In principe zijn dit garanties die zelfs een restaurant je vaak niet kan bieden!

Ook wordt er voor degenen die niet op kot zitten een mogelijkheid voorzien om bij een ander lid van Diana te douchen of overnachten.

doopjpg

De doop een soort van beproeving om te zien wie het ervoor over heeft om iets te bereiken in het échte studentenleven. Wie gedoopt is, betekent veel méér voor de Diana dan een gewoon lid: na je doop mag je jezelf officieel schacht noemen, en je komt automatisch veel meer in contact met andere schachten en het bestuur van Diana. Je bent daarom ook beter in staat om je persoonlijkheid te ontwikkelen en de nodige volwassenheid en verantwoordelijkheidszin te ontdekken die je in het latere professionele leven zal nodig hebben.

Als schacht kan je bovendien zelf doorgroeien binnen Diana, en wie weet ben je ooit zelf ook een praesidiumlid en voer je volgend academiejaar zelf de verantwoordelijkheid over een bepaalde functie binnen de vereniging. Ongetwijfeld zal je enorm leerrijke ervaringen opdoen bij Diana! Alles is mogelijk, maar één ding staat voorop: zelfontwikkeling en volwassenheid! Wie er echt voor wilt gaan in het leven, begint hiermee als schacht bij Diana.

Kortom: het staat niet alleen goed op je CV en het bezorgt je niet alleen een hechte vriendschap met je medestudenten, lidmaatschap en toewijding aan een studentenvereniging zorgen ook voor een leerrijke en boeiende ontwikkeling van jezelf als individu. Je staat binnen een vereniging nooit alleen, er is geen “ik” in Diana en samen met een hechte groep vrienden om je heen kan je werkelijk álles aan.

 

doopcantusProficiat, je bent gedoopt!

Na je studentendoop krijg je een doopcertificaat en ben je officieel schacht van Diana. Je krijgt dus een officieel schachtenlint van Diana en gratis toegang tot de doopcantus later op de avond. Kortom, de enige échte starterskit voor de enige échte student!

Vanaf dat moment kan je kennis maken met het studentenleven als schacht van een studentenvereniging, en kan je later vrijblijvend doorgroeien tot praesidiumlid van Diana.

Geloof dus niet al die overdreven verhaaltjes die je over dopen hebt gehoord en kom naar Diana’s doop- en doopcantus. Het is een ervaring om nooit te vergeten!

Praktische informatie

De praktische informatie rond de doop van 2018 vind u hier.